Αποχή !

της Έλλης Ποθητού.

Πριν δέκα , περίπου , χρόνια ανακοινώθηκε η αύξηση στην τιμή της ζάχαρης , κάτω από την πίεση των μεσαζόντων και φυσικά σε βάρος των παραγωγών και των εργατών στα τεύτλα του κάμπου της Θεσσαλίας. Τότε , εισέρεαν όλοι γεμίζοντας τα καλάθια του σούπερ μάρκετ με πακέτα ζάχαρης, με το σκεπτικό ότι " νά 'χουμε τώρα που θα ακριβύνει" !!

Εκείνη την περίοδο ένας φίλος στην ουρά του ταμείου βλέπει το καρότσι μια ηλικιωμένης γεμάτο από ζάχαρη και του λέει την παραπάνω δικαιολογία. Εκείνος εμβρόντητος της απάντησε ότι με αυτή την συμπεριφορά σίγουρα θα ακριβύνει δίχως καμιά αμφιβολία και πως έτσι διευκολύνουμε τους μεσάζοντες να πιέζουν περισσότερο.

Αυτό το παράδειγμα είναι μία μικρή μόνο ένδειξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς μας και των συνεπειών της. Σκοπός μας εδώ δεν είναι να κάνουμε οικονομικό-κοινωνιολογική ανάλυση. Θέλουμε να φωνάξουμε όμως με όλη μας την δύναμη ότι όσο αγοράζουμε , όσο "γινόμαστε" αντί να "είμαστε", θα τελούμε υπό δουλεία και θα λέμε κι ευχαριστώ.

Το οχτάωρο, που με τόσο αίμα κερδήθηκε , είναι πια παρελθόν. Πολλοί παρακαλούν για περισσότερη δουλειά , για έξτρα ώρες , κάνουν και δεύτερη κι άλλη μια στο σπίτι...

Για να έχουν χρήμα , να μπορούν να " γίνουν " κι αυτοί καταναλωτές = σημαντικοί άνθρωποι.

Μια μόνο μέρα αποχής αρκεί για να τους κάνει να πάθουν πανωλεθρία.

Μια μόνο μέρα αποχής από οποιαδήποτε αγορά.

Δίχως προετοιμασία , δίχως προμήθειες. Λίγη οικονομία και λίγη εγκράτεια για μια μόνο μέρα.

ΜΗΝ βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητο...

ΜΗΝ πας στο περίπτερο για τσιγάρα , εφημερίδα σοκολάτες κ.λ.π.

ΜΗΝ χρησιμοποιείς την κάρτα μετρητών..

Αν συντoνισμένα συνέβαινε αυτό θα έτρεχαν σαν ποντικοί σε πυρακτωμένη πλάκα !!!

Ουτοπία βέβαια αλλά χρειάζεται να σκεφτούμε λίγο και την στάση μας απέναντι στα αγαθά σαν άνθρωποι κι όχι σαν αγοραστικό κοινό. Ο κάθε ένας από μας χρειάζεται τροφή και για το σώμα και για το μυαλό. Χρειάζεται την συναναστροφή με τους συντρόφους του και την άσκηση της κοινωνικής του ιδιότητας.



Όταν δουλεύεις 10ωρα και παρακαλάς να μπεις στο γκρουπ του 12ωρου για ψίχουλα τι πιστεύεις ότι κερδίζεις ;;

Όταν "χρειάζεσαι" ένα κινητό με μνήμη 10.000 φωτογραφιών και κόστους 900 ευρώ τι νομίζεις ότι " έγινες " ;; Μήπως κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ;;

Άξιζε τον κόπο να εργάζεσαι όλο τον μήνα υπερωρίες για ένα κινητό ;;

Για μια βραδιά σε μια πίστα ;;

Για μια γκαρνταρόμπα της μόδας ;;

Θα σου προτείνω έναν επιμορφωτικό περίπατο : Πήγαινε σε μια λαϊκή αγορά την ώρα που κλείνει και μαζεύουν οι παραγωγοί τους πάγκους τους. Παντού γύρω , ο δρόμος και τα πεζοδρόμια , είναι γεμάτα με σκαρταδούρες , σάπια φρούτα και λαχανικά. Σε λίγα λεπτά θα δεις να εμφανίζονται άνθρωποι κανονικοί σαν κι εσένα. Θα τους δεις με τα έκπληκτα μοδάτα και βάρους δύο μισθών γυαλιά σου να μαζεύουν από τα σκουπίδια τα μισοχαλασμένα και πεταμένα λαχανικά. Όχι , δεν είναι άστεγοι. Είναι ίσως κάποιος συγκάτοικός σου στην πολυκατοικία , ίσως κι ένας συνάδελφός σου που έχει τέσσερα παιδιά. Ίσως η πρώην σου (ανύπαντρη μητέρα , χαμηλόμισθη και πρόσφατα απολυμένη δίχως δικαιολογία).

Έχεις καμιά ιδέα πόσοι άνθρωποι έπεσαν στην παγίδα της ευδαιμονίας με τίμημα την εξαθλίωση ;;

Για πόσο καιρό κρατάει αυτή η ονειρεμένη αστική και πλαστή κοινωνική ανέλιξη ;;

Διαρκεί όσο σε δανείζουν οι τράπεζες , όσο είσαι σκλάβος του νέου καθεστώτος δουλοπαροικίας , όσο δεν έχεις σκέψη και φωνή , όσο τα σχέδιά σου για το μέλλον φτάνουν μέχρι κάποιο πολυκατάστημα των βορείων προαστίων.



Ότι ακριβαίνει αφήστε το να σαπίσει !

Ότι σας πλασάρουν αφήστε το στο ράφι !

Ότι σας λένε πως είναι η ζωή στην πραγματικότητα είναι δουλεία !

Όσο δεν τους ακούμε χάνουν την δύναμή τους.
Ζουν μόνο με φρέσκο αίμα , ήρθε ο καιρός να τους το στερήσουμε.

Η ΑΠΟΧΗ είναι το μόνο όπλο που έχουμε.

Η ΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ είναι το μόνο που μπορεί να τους αποδυναμώσει.


Δημοσιεύτηκε στο Αυτόνομο Πολιτικό Ιστολόγιο «Μειονότητα»

http://www.meionothta.blogspot.com/

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί άλλη μια σημαντική νέα φωνή στο διαδίκτυο με έντονο τον επαναστατικό αντικαπιταλιστικό λόγο. Στην εποχή μας κάθε αυτόνομη προσπάθεια είτε σε επίπεδο διαδικτύου είτε σε επίπεδο αυτόνομης πολιτικής δράσης είναι πολύ σημαντική. Όραμα μας η συγκρότηση αυτόνομων πολιτικών εκφράσεων και κινήσεων σε όλη την χώρα με κοινό γνώρισμα την πολεμική ενάντια στην νέα τάξη και το καπιταλιστικό σύστημα.

Η προσπάθεια των συντρόφων της «Μειονότητας» δεν μένει μόνο στα πληκτρολόγια αλλά γίνεται και ευρύτερα γνωστή με την ρίψη φέιγ βολάν και με εκατοντάδες αυτοκόλλητα όπως αυτό που επιλέξαμε να προβάλλουμε στην ιστοσελίδα μας.



Χαιρετίζουμε
όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που σε πείσμα των δύσκολων καιρών που έρχονται συνεχίζουν να πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο , χωρίς εργασιακό μεσαίωνα και καπιταλιστική δουλεία.

Εμπρός Σύντροφοι ! Πίσω Ρουφιάνοι !

Η Αλληλεγγύη είναι το Όπλο μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.