Συνέντευξη με έναν Αριστερό Εθνικιστή. ΄Γ μέρος.


11. Πως βλέπεις την αντίσταση του μαχόμενου Αραβικού κόσμου ενάντια στον Σιωνισμό και τον Ιμπεριαλισμό ;


Οδ : Ο Αραβικός κόσμος, έχει πολύ κοντά του το Σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ που φύτεψαν στη γη του οι ιμπεριαλιστές για να ελέγχουν και να υπηρετούν καλύτερα τους σχεδιασμούς τους στους την περιοχή. Οι λαοί του Αραβικού κόσμου , διεκδικούν και δίνουν τη ζωή τους για να ζήσουν ελεύθεροι και κυρίαρχοι στον τόπο τους, με τον τρόπο ζωής που συμβαδίζει με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους. Ο αγώνας τους για εθνική ανεξαρτησία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το Σιωνισμό , είναι αγώνας που συμβάλλει στην απελευθέρωση και τους αγώνες κάθε άλλου λαού της γης.

Η Ελληνική ακροδεξιά ως συνήθως , καθότι αποτελεί παραμάγαζο του Ιμπεριαλισμού και του Σιωνισμού , όχι μόνο αποσιωπά αυτό τον αγώνα αλλά αντίθετα προσπαθεί να νομιμοποιήσει ηθικά τα ιμπεριαλιστικά και Σιωνιστικά χτυπήματα σε αυτούς τους λαούς, παρουσιάζοντας τον πολιτισμό τους ως δήθεν απειλή για το δυτικό κόσμο. Προσπαθεί να παραπληροφορήσει και να φοβίσει λέγοντας ότι αν δεν χτυπήσουν και δεν καταστρέψουν αυτούς τους λαούς οι Αμερικάνοι και οι Εβραίοι , αυτοί θα έρθουν στην Ευρώπη να επιβάλλουν τον Ισλαμικό νόμο , τη Σαρία !




Η πραγματικότητα είναι ότι καμιά σχέση δεν έχει κάτι τέτοιο με τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό του Ισλάμ. Οι λαοί αυτοί το μόνο που ζητούν είναι να τους αφήσουν οι ιμπεριαλιστές της δύσης να ζήσουν ειρηνικά στον τόπο που ζουν , με τον τρόπο που οι ίδιοι έχουν επιλέξει και συμβαδίζει με την παράδοση και τον πολιτισμό τους , ενώ οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να τους υποτάξουν χτυπώντας τον πολιτισμό τους και δημιουργώντας εσωτερικές διαμάχες μεταξύ τους για να μπορούν να συνεχίζουν να ληστεύουν το φυσικό πλούτο της γης τους και να συνεχίσουν να ελέγχουν γεωστρατηγικά τις περιοχές τους.




Κανείς λοιπόν δεν υπάρχει που να θέλει να επιβάλλει τη Σαρία στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, το να συμβάλλουν σύντροφοι από αυτές τις χώρες στα Ευρωπαϊκά κινήματα απελευθέρωσης από τον καπιταλισμό , το να μας βοηθήσουν να γκρεμίσουμε το σάπιο και εκφυλισμένο δυτικό κόσμο της καπιταλιστικής σκλαβιάς και βαρβαρότητας , όχι μόνο δεν θα ήταν αρνητικό, αλλά αντίθετα πολύ θετική εξέλιξη!




12. Ανακοινώσαμε πρόσφατα μέσω του ιστολογίου μας την ίδρυση επτά ( 7 ) αυτόνομων ομάδων δράσης. Πιστεύεις ότι ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ένα δίκτυο αυτόνομης δράσης και έκφρασης ;



Πως βλέπεις αυτή την προσπάθεια ;



Οδ : Στην Ελλάδα έχουν περάσει χιλιάδες άτομα από διάφορες δήθεν «επαναστατικές» οργανώσεις κάθε είδους , που έχουν αργότερα φύγει αφού κατάλαβαν είτε λιγότερο είτε περισσότερο ότι στην πράξη σκοπός τους δεν είναι η ανάπτυξη ενός πραγματικά επαναστατικού κινήματος , αλλά ο εγκλωβισμός συνειδήσεων , η χαρτογράφηση και ο έλεγχος από κρατικούς μηχανισμούς και η οριστική ταφόπλακα σε κάθε επαναστατική ιδέα. Προφανώς λοιπόν ήταν θέμα χρόνου κάποιοι από αυτούς να επιλέξουν και στην Ελλάδα το δρόμο της αυτόνομης δράσης σε πραγματικά επαναστατική κατεύθυνση. Έχει σημασία να μεταφερθεί εμπειρία από τα αντίστοιχα αυτόνομα κινήματα της Ευρώπης στην Ελλάδα, και γιατί όχι και η Ελληνική εμπειρία στους συντρόφους μας σε άλλες τις χώρες τις Ευρώπης.




Είναι σημαντικό και απαραίτητο, να στηριχτεί με κάθε τρόπο αυτή η προσπάθεια. Είναι σημαντικό να σπάσουν οι μύθοι της ακροδεξιάς και της νεοταξικής αριστεράς και να σταματήσουν πλέον νέοι άνθρωποι να προσφέρουν τα νιάτα τους νομίζοντας ότι συμβάλλουν σε κάποιο επαναστατικό αγώνα και τελικά να καταλήγουν σπίτια τους , απογοητευμένοι , συκοφαντημένοι και πολλές φορές αδύναμοι ψυχολογικά να κάνουν πλέον οτιδήποτε.

Άλλη διέξοδος λοιπόν δεν υπάρχει από την πλήρη περιθωριοποίηση των ελεγχόμενων μαγαζιών και παρακρατικών παραμάγαζων και την ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος , πραγματικά εθνικοεπαναστατικού , αντιιμπεριαλιστικού , κοινωνικού , εργατικού και
λαϊκού.


13. Κάποιοι μέσα από τα ακριβοπληρωμένα έντυπα τους αντί να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα του λαού μας αναμασούν συνεχώς τα γελοία και γραφικά κηρύγματα περί στρατιωτικής εισβολής στον Πόντο , άμεση κατάληψη της Κωνσταντινούπολης πάντα μέσω του σημερινού Νατοϊκού Ελληνικού Στρατού , και λοιπά κωμικοτραγικά ..


Την ίδια στιγμή αδυνατούν να ελευθερώσουν την ίδια τους την γειτονιά , το εξωκλήσι του χωριού τους την ίδια τους την πόλη από τον ωχαδερφισμό και τον ραγιαδισμό των σημερινών Νεοελλήνων , από το κεφάλαιο και την κοινοβουλευτική δικτατορία.

Πιστεύεις ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της Ελληνικής ακροδεξιάς ;



Οδ : Καταρχήν μπορεί να βρίσκουν κάποιους να τα διαβάζουν αυτά και να τους παίρνουν σοβαρά, αλλά μη νομίζετε ότι αυτοί οι οποίοι τα γράφουν τα πιστεύουν και οι ίδιοι. Αφού δεν τα πιστεύουν, τότε γιατί τα γράφουν ;

Πρώτον , όπως σας είχα πει και σε προηγούμενη ερώτηση, τα γράφουν για να τα δείχνει στον κόσμο η νεοταξική αριστερά και να συσπειρώνει κόσμο, να τον πείθει ότι ο κίνδυνος δεν είναι το σύστημα , αλλά είναι ο «εθνικισμός» όπου ως «εθνικισμό» λένε κάθε άποψη αντίθετη με τη νέα τάξη πραγμάτων.

Δεύτερον , όπως πάλι σας είχα πει, το κάνουν επίτηδες για να διώχνουν κόσμο μακριά από τα κοινωνικές εθνικές και σοσιαλιστικές ιδέες. Απωθούν τη νεολαία μακριά από τον εθνικισμό κυρίως με την άθλια αισθητική τους και όλη αυτή την αηδιαστική προπαγάνδα τους με ΜΑΤατζήδες , μπάτσους , ΝΑΤΟικούς , κλπ. Η νεολαία νομίζει όπως ολόκληρο το σύστημα σπεύδει να τη μάθει εξαπατώντας τη, ότι εθνικισμός ίσον ακροδεξιά.

Έτσι η νεολαία ακούγοντας για εθνικισμό κατευθείαν σκέφτεται μπάτσους , χουντικούς , ξερονήσια, παρακρατικούς, όπως και νοητικά καθυστερημένους μπρατσαράδες που βαράνε στο ψαχνό όποιον νομίσουν για «αριστερό» ή αναρχικό λόγω ντυσίματος ή κουρέματος. Ακούει «εθνικισμό» η νεολαία και τρέχει μακριά , ακούει «αντιρατσισμό» και τρέχει κοντά , και έτσι χωρίς να το καταλάβει κανείς γίνεται παπαγαλάκι και «μπάτσος» της πολιτικής και της σκέψης της νέας τάξης.





Τρίτον , το ΝΑΤΟ και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν στήσει τέτοια ακροδεξιά μαγαζιά σε κάθε χώρα. Κάθε μαγαζί βάζει χάρτες της χώρας του στην εφημερίδα του , με σύνορα όπου τύχει. Βρίσκει έναν που ξέρει από Photoshop και βάζει τα σύνορα όπως του έρθει κάθε φορά, για παράδειγμα θυμηθείτε χάρτες σε ακροδεξιές εφημερίδες της Ελλάδας , που είχαν μέσα όλη την Αλβανία , την Κάτω Ιταλία , τη Τουρκία μέχρι το Κουρδιστάν και τρέχα γύρευε…



Τα ίδια ακριβώς κάνουν και τα υπόλοιπα μαγαζάκια που χρηματοδοτεί το ΝΑΤΟ , σε κάθε χώρα. Μετά , πάνε οι ΝΑΤΟικοί σε κάθε χώρα και υπογράφουν μαζί με την κυβέρνηση της χώρας , που είναι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ που έχει «εκλέξει» «δημοκρατικά» ο «λαός» , επιλέγοντας ποιους προτιμά ανάμεσα σε λίστες με ακόμα περισσότερους υπάλληλους του ΝΑΤΟ , συμφωνίες παραχώρησης κυριαρχικών τους δικαιωμάτων της χώρας στους ιμπεριαλιστές. Και για να μη διαμαρτυρηθεί ο λαός, βγαίνουν και του δείχνουν τους χάρτες της ακροδεξιάς των γειτονικών χωρών και του λένε «ορίστε να τι θα πάθουμε αν δεν υποχωρήσουμε απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Έτσι βγήκε και ο Χαρίτος πρόσφατα , ο υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ και έγραφε ότι πρέπει να υποταχθούμε ακόμα περισσότερο στους Αμερικάνους , γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να κάνουν τα «χατίρια» των Σκοπιανών και των Αλβανών.


Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Αμερικανοσιωνισμός προωθεί ακόμα περισσότερο την κυριαρχία του στα Βαλκάνια και την υποταγή των λαών της περιοχής, και χρησιμοποιεί τα ακροδεξιά μαγαζάκια που έχει στήσει σε κάθε χώρα, μαζί με τη νεοταξική αριστερά ως εσωτερικό όχημα για να κάνει το νταβατζή και να επιβάλλει τις θέσεις του στους λαούς.

Εκτός από τα παραπάνω, βασικός ρόλος της ακροδεξιάς είναι και ο αποπροσανατολισμός από το ζήτημα της πραγματικής νεοταξικής και καπιταλιστικής κατοχής της χώρας , τόσο από την παγκοσμιοποιημένη διεθνή όσο όμως και από τη ντόπια πλουτοκρατία που αν και δεν έχει ηγετικό ρόλο , συμμετέχει και στηρίζει την κατοχή διότι κερδίζει και η ίδια από αυτή.


Αυτή τη στιγμή με τη συμβολή των κατοχικών κυβερνήσεων και της ντόπιας Ελληνικής πλουτοκρατίας συμβαίνουν μεταξύ αρκετών άλλων και τα εξής :

- Καταργήθηκε η δυνατότητα της χώρας να έχει δικές της δημόσιες κοινωνικές μεταφορές και τηλεπικοινωνίες. Πληρώνουμε μέχρι και πρόστιμο στα μονοπώλια επειδή είναι η Ολυμπιακή ακόμα δημόσια , ξεπούλησαν τις τηλεπικοινωνίες και όλες τις πηγές ενέργειας της χώρας στα διεθνή μονοπώλια με τη συμμετοχή σε αυτά και ντόπιων καπιταλιστών.

- Καταργήθηκε και απαξιώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης και τεχνικής εκπαίδευσης της χώρας. Γέμισε η χώρας παραρτήματα διεθνών μονοπωλίων που παίρνουν τεράστια ποσά για να πουλάνε άχρηστα χαρτιά διαβατήρια για την ανεργία και τα πτυχία των Ελληνικών πανεπιστημίων εξισώθηκαν με αυτά.

- Ο Ελληνικός στρατός αναδιαρθρώθηκε ώστε να λειτουργεί ως τοπικό παράρτημα του ΝΑΤΟ. Ακόμα και τα εξοπλιστικά προγράμματα που γίνονται, γίνονται πλέον όχι με προσανατολισμό κάποια «εθνική άμυνα» αλλά ως κομμάτι του ευρύτερου ΝΑΤΟικού στρατιωτικού σχεδιασμού και της κατανομής του κόστους στις διάφορες χώρες.

- Καταργήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα που κατοχυρώνονταν ακόμα και με τις παλιότερες διεθνείς «συνθήκες» και μετατράπηκαν περιοχές σε «γκρίζες ζώνες». Νομιμοποίησαν μέχρι και την Τούρκικη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

- Εισήλθαν και κατοικούν στη χώρα δύο εκατομμύρια αλλοδαποί μετανάστες. Σε αρκετές περιοχές όπως σε περιοχές της Ηπείρου , που έχει ερημώσει ο καπιταλισμός , αποτελούν πλέον την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων. Ακόμα και οι Τούρκοι που είχαν εποικίσει δια τις βίας την Ελλάδα στην Οθωμανική αυτοκρατορία , ήταν λιγότεροι. Δεν λέω βέβαια ότι πραγματικοί και ουσιαστικοί εχθροί μας είναι οι μετανάστες , είναι όμως αυτοί που διέλυσαν τις χώρες τους , τους έδιωξαν από εκεί πολλές φορές με την απειλή του πολέμου ή του λιμού και τους έφεραν εδώ οι ίδιοι για να κατεβάσουν τους μισθούς και να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό.




- Απαγόρευσαν ουσιαστικά στον Έλληνα αγρότη να καλλιεργεί ότι ο ίδιος νομίζει και τον συμφέρει , και του επέβαλλαν περιορισμούς μέσω της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» , με την οποία οι πολυεθνικές αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα της Ελληνικής γης για να μας τα πουλήσουν στη συνέχεια πανάκριβα. Ταυτόχρονα οι πολυεθνικές αγοράζουν πάμφθηνα τεράστιες εκτάσεις γης, τις μετατρέπουν σε σύγχρονα τσιφλίκια , παίρνουν μετανάστες για εργάτες γης και μετατρέπουν τον Έλληνα αγρότη σε άνεργο στις πόλεις.

- Ταΐζουν τον Ελληνικό λαό με ορυκτέλαια , τρελές αγελάδες , κοτόπουλα με χλώριο μεταλλαγμένα τρόφιμα και καρκινογόνες ουσίες. Χιλιάδες Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από όλα αυτά.

- Πολύ βασικό είναι ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων εργατών δεν διαθέτει πλέον το δικαίωμα στην ιδιοκτησία έστω σε ένα κομμάτι γης για να κατοικήσει ή να καλλιεργήσει. Τα στεγαστικά δάνεια είναι πάρα πολύ ψηλά και με τους μισθούς του σήμερα είναι αδύνατο ακόμα και με τη δουλειά μιας ζωής για να μπορέσει να αποκτήσει κατοικία ο εργάτης των 700 και 800 Ευρώ.



- Και δεν είναι μόνο αυτά , αλλά εκατοντάδες άλλα ζητήματα. Οι πολυεθνικές καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε , ρίχνουν τα απόβλητά τους στα ποτάμια μας μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα πίνουμε , έβαλαν κάγκελα στις παραλίες μας και μας ζητάνε χαράτσι για να κάνουμε μπάνιο , έκλεισαν τους δρόμους μας και μας ζητάνε για να περάσουμε να δίνουμε λεφτά όπως έκανε και ο Προκρούστης.


Ακόμα και το ότι διαλύουν με κάθε τρόπο τον πολιτισμό μας και μας επιβάλλουν ένα πρότυπο ζωής αφύσικο άρρωστο και υποταγμένο στο δικό τους κέρδος. Μέσα από αυτό το πρότυπο αναπαράγουν νεοταξικούς «γενίτσαρους» ακριβώς όπως παρήγαγαν γενίτσαρους οι Οθωμανοί, αλλάζοντας τον πολιτισμό των ντόπιων κατοίκων και επιβάλλοντας τον δικό τους.


Όταν λοιπόν ζεις σε μια χώρα υπό κατοχή , όταν δεν έχεις δικαίωμα να πάρεις ένα μικρό κομμάτι γης στον τόπο που γεννήθηκες για να βάλεις ένα κεραμίδι από πάνω σου και να κοιμάσαι μέσα , ή να το φυτέψεις… όταν δεν σου ανήκει τίποτα από όλα όσα είναι γύρω σου και οι πολυεθνικές έχουν αλώσει τα πάντα , όταν είσαι μετανάστης και σκλάβος στον τόπο που γεννήθηκες , και κάποιοι δε λένε τίποτα για τα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα , αλλά αντίθετα σου λένε ότι το βασικό ζήτημα είναι να πας να πάρεις την ... Πόλη για να ξαναλειτουργήσει η Αγιά Σοφιά , τότε αυτοί που το λένε απλά σε κοροϊδεύουν και σε αποπροσανατολίζουν.


Εμείς θα πολεμήσουμε για να πάρουμε στα χέρια μας τον τόπο που κατοικούμε , θα δώσουμε και το αίμα μας για μια άλλη κοινωνία και μια πραγματικά ελεύθερη Ελλάδα σε μια πραγματικά ελεύθερη Ευρώπη και ένα πραγματικά ελεύθερο κόσμο. Και για να γίνει αυτό πρέπει να συντριβεί ο καπιταλισμός και η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Αν θέλουν τόσο πολύ να κατακτήσουνε περιοχές για λογαριασμό του ΝΑΤΟ ας πάνε οι ίδιοι μισθοφόροι στο ΝΑΤΟικό στρατό να πηγαίνει ο Άδωνις να τους επισκέπτεται φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα για να αναγνωρίζει επίσημα την Αμερικανοσιωνιστική κατοχή , όπως έκανε στο Αφγανιστάν , και ο Καρατζαφέρης να συναντιέται με τους κατοχικούς «υπουργούς πολιτισμού» όπως έκανε με αυτόν του Ιράκ.


14. Αφού σε ευχαριστήσουμε θα θέλαμε ένα τελευταίο μήνυμα στους αναγνώστες του ιστολογίου μας.


Οδ :
Ως τελευταίο μήνυμα, θα ήθελα να πω ότι κανείς δεν πρέπει να εναποθέτει τις ελπίδες του σε διάφορους αυτόκλητους κοινωνικούς «σωτήρες», αλλά πρέπει να πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του. Μπορεί καθένας να κάνει πράγματα δυναμικά στην περιοχή του , να βρει και άλλους που ανεξάρτητα με τις όποιες ιδεολογικές και φιλοσοφικές διαφορές τους , να μπορούν να καταλάβουν και να δουν ποιος είναι ο αντίπαλος , ποια η επαναστατική προοπτική και ποια η δική τους θέση , και να αναπτύξει μαζί τους αυτόνομες πρωτοβουλίες παρέμβασης.




Οι αυτόνομοι σύντροφοι του Μαύρου Κρίνου και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αθήνας δείχνουν με τον δικό τους τρόπο την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης.


Καθένας μπορεί να κάνει αρκετά , ακόμη και η απλή ανάρτηση πανό σε κατάλληλες θέσεις , το μοίρασμα φυλλαδίων, μια επίσκεψη σε σχολείο η εργατικούς χώρους , η ψηφιοποίηση και διακίνηση βιβλίων και περιοδικών ή άρθρων από το Ίντερνετ στον κοινωνικό μας περίγυρο , είναι εύκολα πράγματα και μπορούν να συμβάλλουν αρκετά. Και ο καθένας σίγουρα μπορεί να σκεφτεί και πολλούς άλλους τρόπους για παρέμβαση και δράση στην περιοχή του. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και τη φιλοξενία και σας εύχομαι καλή συνέχεια και δύναμη στους αγώνες.



Σκέψου Παγκόσμια Δράσε Τοπικά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.