Fedayeen Saddam: Τα λιοντάρια του Ιράκ.



του Αλεξόπουλου Στέλιου.



Οι «Φενταγίν του Σαντάμ» υπήρξαν ένοπλη οργάνωση του Ιράκ , και γνωστοί για την φανατική τους προσήλωση στον Saddam Hussein και στις ιδεολογικές αρχές του Αραβικού Εθνικιστικού κόμματος Baath.



Φενταγίν στα αραβικά σημαίνει «αυτός που είναι έτοιμος να θυσιαστεί». Τον όρο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1955, ο Εθνικιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ. Οι πρώτες μονάδες Φενταγίν δημιουργήθηκαν στην Αίγυπτο και έδρασαν στους πολέμους τους '67 και του '73 εναντίον του Ισραήλ. Στη δεκαετία του '70 , ο όρος Φενταγίν υιοθετήθηκε και από τους Παλαιστίνιους μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, όπως ήταν ο «Μαύρος Σεπτέμβρης».






Η δομή της εν λόγω οργάνωσης δεν είχε σχέση με τις επίσημες ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Υπάγονταν διοικητικά απευθείας στα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του προέδρου της χώρας και όχι στην κλασσική στρατιωτική ηγεσία.



Ιδρύθηκαν από τον γιο του Saddam Hussein, Uday το 1995 με αρχική επιχειρησιακή οροφή τα 15.000 άτομα - πριν την εισβολή αυξήθηκαν στα 40.000 άτομα - τα οποία επιλέχθηκαν κυρίως από το κεντρικό Ιράκ. Στην συγκεκριμένη περιοχή το κόμμα των Αράβων Εθνικιστών παραδοσιακά είχε την μεγαλύτερη στήριξη από τον ντόπιο πληθυσμό ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί προπύργιο της εθνικής αντίστασης ενάντια στους Αμερικανοσιωνιστές.






Παρόλο την έλλειψη σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την μέτρια στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβαν οι εν λόγω μαχητές υπήρξαν φανατικοί πολεμιστές στα πεδία των μαχών. Κύριος οπλισμός των μαχητών τα τυφέκια AK - 47 , τα αντιαρματικά RPG και οι επιθετικές χειροβομβίδες.

Το 1998 στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του Ιρακινού στρατού ιδρύθηκε μια νέα οργάνωση με σκοπό την εκπαίδευση της νεολαίας στις ηλικίες 10 με 15 ετών.



Το όνομα της: Τα λιοντάρια του Σαντάμ.



Σκοπός της εν λόγω οργάνωσης η εκπαίδευση σε πολεμικές τακτικές του πεζικού και στην ιδεολογική προετοιμασία πριν την ένταξη στις επίσημες οργανώσεις των Φενταγίν. Στην εισβολή του 2003 εκεί που ο επίσημος Ιρακινός στρατός υποχωρούσε με γοργούς ρυθμούς και η φημισμένη Προεδρική Φρουρά υφίστατο βαριές απώλειες από τα συμμαχικά στρατεύματα οι Φενταγίν προέτασσαν απεγνωσμένη αντίσταση ενάντια στις συμμαχικές δυνάμεις.



Κύριος στόχος των Εθνικιστών ανταρτών τα κονβόι ανεφοδιασμού του Αμερικανικού στρατού και οι οπισθοφυλακές των συμμάχων. Καθημερινά συμμετείχαν σε αντάρτικες επιχειρήσεις που σκοπό είχαν την καθυστέρηση της προέλασης των εχθρικών στρατευμάτων. Παρόλο την υπεροπλία του αντιπάλου κατάφεραν να καθυστερήσουν την συμμαχική δύναμη περισσότερο από 2 εβδομάδες στις πόλεις του νότου και να προκαλέσουν απώλειες στους εχθρούς.








Στις 9 Απριλίου που πέφτει η Βαγδάτη στα χέρια των συμμάχων υπάρχουν ακόμα εστίες αντίστασης με αξιόλογες μάχες από μέλη των Φενταγίν , της Προεδρικής Φρουράς και την συμμετοχή ξένων εθελοντών κυρίως από την Παλαιστίνη και την Συρία. Στις 15 Απριλίου καταλαμβάνεται η πόλη του Τικρίτ, από όπου και καταγόταν ο πρόεδρος του Ιράκ.




Παρόλο την ήττα οι μαχητές των Φενταγίν δεν παραδίδουν τα όπλα αλλά συνεχίζουν την αντίσταση κυρίως στις περιοχές των Σουνιτών που υπάρχει και γεωγραφική περιοχή γνωστή ως το Τρίγωνο του Θανάτου. Σε αυτή την περιοχή η αντίσταση δίνει ένα σκληρό μάθημα στις κατοχικές δυνάμεις μέχρι σήμερα.







Στην μνήμη των αντιστασιακών ξεχωρίζει η 30η Νοεμβρίου του 2003 όπου 100 Φενταγίν επιτέθηκαν στην πόλη της Shamara σε εφοδιοπομπή των Αμερικανών όπου και τους προξένησαν βαριές απώλειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.