Η "εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη" και άλλες ιστορίες.


Η ενιαία κρατική εξουσία έχει τρεις λειτουργίες, θεωρητικά ανεξάρτητες και ανεπηρέαστες η μία από τις άλλες. Οι τρεις εξουσίες, όπως αποκαλούνται, είναι η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική. Η διάκριση και η ανεξαρτησία των εξουσιών αποτελούν την οργανωτική βάση του κράτους και τον θεμέλιο λίθο του κοινοβουλευτισμού, καθώς υποτίθεται ότι εγγυώνται τις συνταγματικές, πολιτικές και ατομικές ελευθερίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον νομικό και πρώην υπουργό Εσωτερικών Α. Μανιτάκη, η αρχή της διάκρισης των εξουσιών βασίζεται, μεταξύ άλλων, στον ηθικό – πολιτικό κανόνα της αποφυγής “της σώρευσης στο ίδιο φυσικό πρόσωπο ή κρατικό όργανο αρμοδιοτήτων, που αποτελούν έκφανση απόφασης και ελέγχου. Το όργανο που αποφασίζει δεν μπορεί ταυτόχρονα και να ελέγχει, διότι τότε είναι σαν να ελέγχει τον εαυτό του”.







Η διαπλοκή μεταξύ των εξουσιών και η άμεση επιρροή της μίας στις υπόλοιπες συνιστούν τέτοια στρέβλωση στη λειτουργία του πολιτεύματος, ικανή να αλλάξει ολόκληρο το χαρακτήρα του. Αυτό ισχύει διότι, σ' αυτή την περίπτωση, καταστρατηγείται η ιστορική σημασία της διάκρισης των εξουσιών ως πολιτικής αρχής, δηλαδή η καταπολέμηση της απολυταρχίας και της αυθαιρεσίας. Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις για την άμεση επιρροή των πολιτικών στο δικαστικό σώμα και, κυρίως, στα σώματα ασφαλείας είναι ισχυρές σε ολόκληρο τον κόσμο, τα δυτικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα φροντίζουν να κρατούν τουλάχιστον τα προσχήματα σε περιπτώσεις εξόφθαλμης εκτροπής, θεωρώντας ότι διαφυλάσσουν μ' αυτόν τον τρόπο τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης του κοινοβουλευτισμού.



Στην Ελλάδα, από την άλλη μεριά, το θέμα των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλο από την παραδοχή του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, σε βιντεοσκοπημένη συνομιλία - προϊόν υποκλοπής, ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επηρέασαν άμεσα τις δικαστικές αρχές στο θέμα των διώξεων εναντίον της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής. Με άλλα λόγια, ένα πολιτικό πρόσωπο, με κορυφαίο θεσμικό ρόλο μέσα στην κυβέρνηση, ομολογεί ότι η πολιτική εξουσία χειραγωγεί τη δικαστική εξουσία και, επιπροσθέτως, δικαιώνει πλήρως την υπερασπιστική θέση της Χρυσής Αυγής περί πολιτικών διώξεων.


για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο εδώ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.